Misschien ook interessant?

Jouw merk eens onder handen nemen?

Samen bekijken we hoe we jouw website en social media kanalen kunnen optimaliseren.

wat is SEO

Wat is SEO?

‘Wat is SEO eigenlijk?’ Dat is wellicht de vraag die je vandaag hier heeft gebracht. Misschien beschouw je SEO momenteel nog als iets heel abstracts of erger, als heel veel werk. Wel, daar komt na het lezen van dit artikel (toch enigszins) verandering in.

SEO staat voor zoekmachineoptimalisatie. Kortweg betekent het dat je jouw website optimaliseert voor de crawlers van Google om zo hoger te scoren in de zoekresultaten. MAAR… Hier gaan veel mensen de mist in!

Want SEO draait helemaal NIET om zoekmachines.

Stop dus met Google pleasen en richt je op je gebruikers.

Wat is SEO vs. SEA?

Belangrijk is dat je eerst het verschil tussen SEO en SEA kent.

Stel dat je graag (zoals iedere andere ondernemer) meer klanten wil aantrekken. In de meeste gevallen krijg je een hele lijst met resultaten. Maar wat is SEO en wat is SEA?

Wat is SEO - Verschil tussen SEO en SEA
Wat is SEO – Verschil tussen SEO en SEA

Je ziet dat sommige resultaten ‘gesponsord’ zijn. Dat is SEA, oftewel Google Ads. Deze bedrijven hebben betaalde campagnes lopen op het zoekwoord ‘meer klanten aantrekken’ en zullen dus per klik een bepaald bedrag betalen.

Onder de advertenties zien we de organische resultaten. Hier spreken we van SEO. In dit geval is De Ondernemer er zelfs in geslaagd een SERP-feature te bemachtigen.

Belangrijke SEO-termen

Vooraleer ik echt kan antwoorden op ‘wat is seo’, moeten we eerst wat woorden ophelderen. Ik probeer zelf zo weinig mogelijk jargon te gebruiken, maar soms is het onvermijdelijk.

Daarom geef ik je (voordat we echt in het artikel duiken) een spoedcursus SEO-terminologie.

  • Rankings: Een ranking is de plaatsing van een website in Google. Een hoge ranking betekent dat de site bij de eerste 5 zoekresultaten zit, terwijl websites met een lage ranking onderaan pagina twee, drie of vier van Google staan te verstoffen. Vergeet niet dat de ranking van je website kan verschillen per persoon, locatie, apparaat en tijdstip.
  • Zoekwoorden: Zoekwoorden zijn woorden waarop je je website wilt laten ranken. Deze pagina richt zich bijvoorbeeld op het zoekwoord “wat is SEO“. Ieder bedrijf heeft zijn eigen focus, wat wil zeggen dat elke zoekwoordenlijst ook anders zal zijn. Elke goede SEO-strategie begint met diepgaand zoekwoordenonderzoek.
  • Zoektermen: Dit is wat lastig. We spreken over ‘zoektermen’ wanneer we het hebben over de werkelijke zoekopdrachten die je doelgroep uitvoert. Stel dat je op deze pagina bent terechtgekomen door in Google te zoeken naar “Hoe doe ik SEO voor mijn bedrijf”, dan is dat jouw zoekterm. De kunst is om de zoekwoorden waarop je je richt af te stemmen op de zoektermen van je doelgroep. Snap je het nog?
  • SERP: De SERP staat voor de ‘Search Engine Result Page’, oftewel simpelweg de pagina met alle zoekresultaten van Google.
  • SERP-features: SERP-features zijn speciale elementen die naast de standaard organische zoekresultaten op de zoekresultatenpagina (SERP) van Google verschijnen. Ze bieden aanvullende informatie of functionaliteit aan gebruikers, zoals featured snippets, knowledge panels, local packs en meer.
Wat is SEO - Voorbeeld SERP-feature review
Voorbeeld SERP-feature: reviews
  • Backlinks: Backlinks zijn links die van andere platforms naar jouw content worden geplaatst. Stel bijvoorbeeld dat je dit artikel ZO interessant vindt, dat je ernaar wilt linken op je eigen site, dan plaats je een backlink naar dit artikel (waarvoor dank). Backlinks zijn zo belangrijk voor SEO dat ik hier graag nog wat dieper op in zal gaan.
  • Metatags: Meta tags zijn kleine stukjes code die je aan je website toevoegt (en hebben niets te maken met Meta van Facebook). Deze tags zijn niet zichtbaar voor je gebruikers, maar worden wel door Google gebruikt om de titel van je pagina en de beschrijving weer te geven op de SERP.
Wat is SEO - Metatags - voorbeeld van metatitel en metadescription
Metatags: Voorbeeld van metadescription en metatitel

SEO is geen hamsterwiel

Om je vraag “wat is SEO?” te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om ook eerst vast te stellen wat SEO niet is.

SEO is geen hamsterwiel. Social media marketing wel. Wat bedoel ik daarmee: Als je een goede strategie hebt en regelmatig post, kan social media marketing een enorm goede tool zijn om awareness te creëren en engagement te stimuleren, maar als je stopt met posten, stopt het wiel met draaien.

Social media agency - Wat is SEO niet SEO is geen hamsterwiel edited
SEO is geen hamsterwiel zoals social media

SEO is anders. SEO verbetert met de tijd, zolang je een doordachte strategie hebt. Een pagina die je jaren geleden hebt geschreven, kan vandaag de dag nog steeds op nummer 1 staan, zonder al teveel moeite.

Dat maakt van SEO dus een enorm duurzame investering.

Maar er is meer.

96,55% van de webpagina’s krijgt 0 organisch verkeer uit Google.

Ahrefs, 2023

Zorg dus dat jouw onderneming in bij die andere 3.45% zit.

Black Hat vs. White Hat SEO

Kies de juiste weg voor jouw website

Als je me vraagt: “wat is SEO“, dan zal ik altijd spreken over ‘White Hat SEO’. Waarom? Omdat dit de meest duurzame weg is om organisch hoger te ranken. Maar daarnaast zijn er ook enkele black hat technieken waar je best van weg blijft.

Wat is SEO : balck hat vs. white hat SEO
Als je focust op black hat SEO, kom je al snel over als een clown.

Black Hat SEO focust op het manipuleren van de algoritmes van zoekmachines om snelle rankings te behalen. En als jij op zoek bent naar snelle resultaten, ongeacht de risico’s, dan is Black Hat SEO wellicht een verleidelijke optie. Maar wees je er echter wel van bewust dat deze praktijken vaak indruisen tegen de richtlijnen van zoekmachines en zijn op lange termijn absoluut geen duurzame strategie.

White Hat SEO daarentegen richt zich op het optimaliseren van je website op een ethische en conforme manier door waardevolle content, het optimaliseren van technische aspecten en het opbouwen van natuurlijke backlinks. White Hat SEO levert wellicht geen directe resultaten, maar is op de lange termijn een veilige en betrouwbare manier om je website te laten groeien.

Onthoud: Wat is SEO uiteindelijk? Het gaat om het creëren van een waardevolle website die relevant is voor je doelgroep. Door te focussen op ethische en conforme optimalisatietechnieken, investeer je in de toekomst van je website en bouw je een sterke online aanwezigheid op die jouw bedrijf naar nieuwe hoogtes kan tillen.

Wat is SEO voor beginners

Hoe werkt SEO?

Pfu! Nu vraag je me wat.

Allereerst is het belangrijk dat je een website hebt en dat deze ook geïndexeerd kan worden. Indexeren betekent dat je de crawlers van Google toestaat om je site te doorzoeken en de informatie erop te lezen en op te slaan.

Screenshot van Detailed SEO Chrome extensie
Screenshot van Detailed SEO Chrome extensie

Tip: Installeer de Detailed SEO extensie voor Chrome. Hiermee kun je gemakkelijk checken of je website geïndexeerd wordt.

Hoe vaker je nieuwe informatie aan je website toevoegt, hoe vaker de crawlers langskomen.

Maar dat werkt ook in de omgekeerde richting.

Als je al een hele tijd geen nieuwe informatie aan je website hebt toegevoegd, komen de crawlers steeds minder en minder langs. En dat is waarom sommige goed scorende websites (zonder correcte SEO-strategie) langzamerhand verdwijnen in de leegte.

Waar Google’s algoritme nu echt naar kijkt voor het al dan niet ranken van je site, is topgeheim. Maar gelukkig kan ik je op basis van onderzoeken, studies en uiteraard eigen ervaring (!) meegeven wat werkt (en misschien nog belangrijker: wat er niet werkt).

Wat is technische SEO

Allereerst is het belangrijk dat je site technisch goed in orde is. Het doel moet zijn om je gebruikers een zo vlot mogelijke ervaring te geven.

  • Lange laadtijden
  • Verwarrende navigatie
  • Duplicatie van content
  • Niet geoptimaliseerd voor mobiel
  • AI-gegenereerde pagina’s

Dit zijn echte dooddoeners voor je gebruikers (en dus ook voor je SEO!).

Een heldere sitestructuur, razendsnelle webpagina’s, unieke en door mensen geschreven webpagina’s, sitemaps, href lang tags zorgen er allemaal voor dat je gebruikers gemakkelijk hun weg vinden door je site en dat je site ook toegankelijker is.

Alles begint dus met een goede technische SEO.

Wat is SEO content

Een tweede belangrijke pijler is content. En hierover kan ik vrij kort zijn:

Zorg voor waarde!

Met SEO content kun je dus op basis van iemands zoekopdracht heel gerichte informatie geven die 100% relevant is. Daardoor liggen de conversieratio’s van SEO vele malen hoger dan die van elk ander marketingkanaal.

Naast het feit of je content relevant is voor de doelgroep, kijkt Google ook naar de kwaliteit en waarde van je webpagina. Hoe rijker je pagina is, hoe waardevoller voor je lezer en dus voor Google. Met rijk bedoel ik dan verschillende soorten media:

  • Tekst
  • Afbeeldingen
  • Audio
  • Video
  • PDF
  • Infographics
  • Polls
  • Reacties
  • Interne links
  • Externe links

Zorg dat je content relevant is

Ik heb het hierboven al kort even aangehaald, maar relevantie is enorm belangrijk. Je content moet relevant zijn voor de gebruikers.

Je las eerder al dat ieder zoekwoord een intentie heeft. Bij goede SEO is het de kunst om deze intentie om te zetten in een relevant antwoord. Stel dat jij op deze pagina terechtkwam om bij te leren over SEO en ram je meteen een commercieel aanbod in mijn strot, dan voldoet mijn pagina niet aan jouw zoekintentie en zal je heel snel terug wegklikken.

Bye bye gebruiker. Bye bye potentiële klant.

AI gegenereerde SEO-content

Heel wat mensen zagen het afgelopen jaar het licht met de komst van AI en wreven naarstig in hun klamme handjes: eindelijk geen duur SEO-bureau meer nodig. De vraag ‘wat is seo?’ werd in hun hoofd al snel beantwoord met: ChatGPT.

En bot gezegd: zij zitten nu in de shit.

Google heeft in zijn laatste core update aangegeven dat het webpagina’s die uitsluitend bestaan uit AI-gegenereerde content, zal afstraffen in de ranking.

Ben jij iemand die het nu warm voelt worden onder de voeten? Het is nog niet te laat.

We hebben met succes AI-inhoud vervangen door door mensen geschreven content!

Nathan Gotch
Wat is SEO - effect van menselijk geschreven content op SEO
Effect van menselijk geschreven content op SEO (© Nathan Goth)

Off-page SEO

Wat is SEO off-page optimalisatie?

Naast de optimalisaties die je op je eigen site kunt uitvoeren (on-page SEO), zijn er ook nog heel wat dingen die je naast je site kunt doen. Dat noemen we off-page SEO.

Het doel van off-page SEO is om ervoor te zorgen dat Google en je gebruikers je site als betrouwbaarder gaan zien, doordat er vanop verschillende kanalen naar gelinkt wordt.

Tip: Zorg dat je op zijn minst op al je social media kanalen een link legt naar je website.

Ik hoor je denken: Ja, maar waarom is off-page seo dan belangrijk?

Wel, omdat je off-page SEO moet zien als het opbouwen van de reputatie van je site. Door backlinks, reviews en aanbevelingen kun je je domeinautoriteit laten groeien. En dat resulteert in meer geloofwaardigheid.

Enkele zaken die écht werken wanneer het aankomt op off-page seo zijn link building, contentmarketing, lokale SEO, reviews en events.

De grootste SEO fabeltjes

Als je op zoek ben naar een antwoord op de vraag ‘wat is seo’ dan kan het verleidelijk zijn om alles klakkeloos over te nemen van het internet. Maar vergis je niet, want er zijn ook heel wat fabeltjes online te vinden. Ik geef je de belangrijkste mee, zodat jij je hier zeker niet aan laat vangen.

Hoewel content nog steeds superbelangrijk is voor een goede SEO-strategie, is het belang van backlinks zeker niet verdwenen. Google waardeert nog steeds links van betrouwbare websites als een signaal van autoriteit en relevantie. De focus ligt nu echter wel op kwalitatieve backlinks van relevante websites, in plaats van een groot aantal links van lage kwaliteit.

Fabel 2: Meer keywords = hogere ranking

Oké, oké, oké, laten we eens duiken in wat is SEO en belangrijker wat is SEO nu écht? SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Stel je jezelf als bedrijf de vraag “wat is seo” en wil je hoger scoren in Google? Meer websiteverkeer? Lees dan zeker dit artikel.

Zie je hoe irritant en onnatuurlijk het wordt? We herhalen “wat is SEO” en “SEO” constant, zonder dat het iets toevoegt aan de uitleg.

Keyword stuffing, het overmatig gebruiken van zoekwoorden in je content, is al lang een achterhaalde tactiek. Google’s algoritmes zijn nu geavanceerder en kunnen de context van je content begrijpen. Tegenwoordig is het belangrijker om natuurlijke taal te gebruiken die relevant is voor je doelgroep en zoekintentie.

Fabel 3: On-page SEO is belangrijker dan technische SEO

On-page SEO, zoals het optimaliseren van je websitetitels en meta descriptions, is zeker belangrijk. Maar vergeet niet dat technische SEO net zo cruciaal is. Dit omvat factoren zoals de laadsnelheid van je website, mobielevriendelijkheid en structured data. Een website met technische problemen zal het moeilijk hebben om hoog te scoren in de zoekresultaten, ongeacht hoe goed de on-page SEO is.

Fabel 4: Meta descriptions hebben geen invloed meer op ranking

Meta descriptions zijn nog steeds enorm belangrijk. Ze tonen een beknopte beschrijving van je webpagina in de zoekresultaten en kunnen een belangrijke rol spelen in de click-through rate (CTR). Een aantrekkelijke meta description kan meer gebruikers verleiden om op je link te klikken.

Fabel 5: SEO is een trucje om zoekmachines te manipuleren

Echt succesvolle SEO gaat niet om het manipuleren van zoekmachines, maar om het creëren van waardevolle content die relevant is voor je doelgroep. Door je te concentreren op de behoeften van je gebruikers en een geweldige gebruikerservaring te bieden, zul je op de lange termijn beter presteren in de zoekresultaten.

Hoe je begint met SEO (concreet)

De vraag ‘wat is seo’ hebben we nu beantwoord. Goed! Maar nu is de vraag: hoe begin je er in godsnaam aan?

Speciaal voor jou heb ik hier een volledige gids voor uitgewerkt, die je onderaan de pagina kunt downloaden.

Maar ik geef je alvast de belangrijkste highlights.

Stap 1: Gebruik de juiste SEO-tools

Zorg dat je gebruikmaakt van de juiste tools en software. Elk zoekwoord iedere maand manueel gaan zoeken is onbegonnen werk. De tools die ik aanraad (en trouwens zelf ook gebruik) zijn ScreamingFrog, Google Analytics, Google search console, Google Tag Manager, Google Bedrijfsprofiel, Answer The Public, ahrefs of Semrush.

Stap 2: Zorg dat je de juiste rechten bezit

Om echt een verschil te kunnen maken in SEO, is het belangrijk dat je toegang hebt tot de CMS van je website en dat je over de juiste rechten beschikt. Op die manier zal je gemakkelijker technische optimalisaties kunnen doorvoeren.

Stap 3: Stel KPI’s op

Dit is waar ik heel veel ondernemers (en zelfs oneven ervaren SEO-specialisten) de fout in zie gaan.

Ze stellen een strategie op, maar hechten geen belang aan KPI’s. KPI’s zijn Key Performance Indicators en zijn de belangrijkste manier om te bepalen of je strategie al dan niet succesvol is.

Het is belangrijk om SMART doelen te stellen die Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant en Tijdsgebonden zijn.

Daarnaast zijn er nog enkele andere factoren om te overwegen bij het bepalen van je SEO-KPI’s:

  • De grootte en concurrentie van je niche: Als je in een concurrerende niche actief bent, kan het moeilijker zijn om je doelen te bereiken.
  • Je budget: Hoeveel ben je bereid te investeren in SEO?
  • Je beschikbare middelen: Hoeveel tijd en personeel heb je om te besteden aan SEO? (heb je een SEO-specialist zoals mij in huis om je te helpen? ;))

Het is belangrijk om je SEO-KPI’s regelmatig te herzien en aan te passen. Naarmate je website groeit en je doelstellingen veranderen, moet je je SEO-strategie ook aanpassen.

Stap 4: Wees realistisch

Het klinkt misschien logisch, maar toch. Als je site momenteel op positie 87 vertoeft, verwacht dan niet dat je de komende maand plotseling naar positie 2 zult stijgen. SEO vraagt tijd. SEO vraagt geduld. Maar op het einde van de rit is het het wachten meer dan waard.

Stap 5: Blijf flexibel

Algoritmes veranderen. Jouw website verandert. De manier waarop mensen zoeken verandert. Het is dus belangrijk dat ook je strategie volgt. Lijkt er iets niet te werken, stuur bij. Een SEO-strategie is geen vastgeroeste one-size-fits-all aanpak. Soms vraagt het wat meer tijd om de juiste

Conclusie: Wat is SEO

SEO is een complex, maar enorm belangrijk onderdeel van online marketing. Door te investeren in SEO kun je je website vindbaarder maken, meer bezoekers trekken en meer conversies genereren.

Het is belangrijk om te onthouden dat SEO een voortdurend proces is. Je moet je website regelmatig blijven optimaliseren en je strategie aanpassen aan de veranderende algoritmes en zoekgedrag van je doelgroep.

Maar als je bereid bent om de tijd en moeite te investeren, kan SEO een krachtige tool zijn om je bedrijf te laten groeien en behoort de vraag ‘wat is seo’ voorgoed tot het verleden.

Vragen van ondernemers

Wat is SEO voor Bing?

SEO voor Google en SEO voor Bing vertonen gelijkenissen, maar ook verschillen vanwege hun unieke algoritmen en marktaandelen. Google domineert wereldwijd, dus veel focus ligt daar. Echter, afhankelijk van je doelgroep en de sector kan het optimaliseren van je website voor Bing relevant zijn. Technische optimalisaties moeten aan beide zoekmachines voldoen, dus een holistische aanpak is ideaal om zichtbaarheid te maximaliseren.

Hoeveel tijd kost het om resultaten te zien met SEO?

Het kan enkele maanden duren voordat je concrete resultaten ziet van SEO. Dit komt omdat het tijd kost om je website te optimaliseren en om een ​​goede reputatie op te bouwen bij zoekmachines.
Het is echter belangrijk om geduldig te zijn en consistent te blijven met je SEO-inspanningen. Na verloop van tijd zul je merken dat je website hoger scoort in de zoekresultaten en meer websiteverkeer genereert.

Bonustip: Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en best practices in SEO door je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Hoe kan ik lokale SEO optimaliseren?

Lokale SEO is een cruciale factor voor bedrijven die zich richten op een specifieke regio. Met lokale SEO zorg je ervoor dat je website zichtbaar is in zoekopdrachten van mensen in jouw buurt.

Meer tips over lokale SEO vind je hier.

Hoe weet ik of mijn website genoeg geoptimaliseerd is voor SEO?

Er zijn verschillende factoren die bepalen of je website goed geoptimaliseerd is voor SEO, zoals: de kwaliteit van je content, de structuur van je website, de technische aspecten van je website en het aantal kwalitatieve backlinks.

Je kunt je website laten controleren door een SEO-specialist om te zien waar er verbeterpunten zijn. Hier kun je een gratis SEO-audit aanvragen.

Bonusmateriaal, speciaal voor ondernemers

Heb je er na het lezen van dit artikel nog steeds geen genoeg van gekregen? Dan heb ik speciaal voor jou een SEO-gids samengesteld waarin ik heel wat van mijn kennis uit de doeken doe! Hapklaar en helemaal gratis. Smakelijk!